ساخت نیروگاه خورشیدی امروزه یکی از پربحث ترین مسائل در بین افراد می باشد. با توجه به اینکه اداره برق از سال 1394 مجوز ساخت نیروگاه خورشیدی را برای تمامی افراد صادر کرد بسیاری اقدام به ساخت این نیروگاه ها کردند. در حقیقت ساخت این نیروگاه ها فرصتی برای سرمایه گذاری افراد بود و هر شخصی که اقدام به ساخت نیروگاه های خورشیدی کرد با توجه به هزینه هایی که برای ساخت استفاده کرده بود، تا میزانی سالانه برای آن ها سوددهی داشت و همین موضوع سبب شده است که بسیاری از افراد به ساخت این نوع نیروگاه ها روی آورند ولی ساخت این نوع نیروگاه ها نیاز به شرایط و قوانین خاصی دارد که در ادامه قصد داریم هم شرایط و قوانین و هم هزینه ساخت نیروگاه خورشیدی را شرح دهیم با ما همراه باشید.
مراحل درخواست ساخت نیروگاه خورشیدی
نیروگاه های خورشیدی را می توان در محیط های مختلف با اندازه ها و قدرت های متفاوت ساخت ما در این بخش قصد داریم مراحل درخواست و ساخت نیروگاه خورشیدی خانگی را شرح دهیم که به شرح زیر می باشد:
1-درخواست: برای ساخت نیروگاه خورشیدی خانگی باید درخواستی را به اداره برق ارسال کنید که برای این درخواست باید مدارک و مستندات ملک خود را به همراه شماره اشتراک قبض برق به اداره ارسال کنید. این درخواست را می توانید به صورت حضوری و یا اینترنتی انجام دهید که در هر دوحالت فرم هایی برای تکمیل اطلاعات به شما داده می شود.
2-بازدید محیط توسط کارشناسان اداره برق: بعد از ارسال درخواست، تعدادی کارشناس از اداره برق به محلی که شما قصد دارید نیروگاه را در آن تاسیس کنید فرستاده می شود. این کارشناسان عواملی همچون بررسی های مکانیکی، امکان سنجی فنی، بررسی فنی و ... را بازدید و مورد بررسی قرار می دهند.
3-انعقاد قرارداد خرید تضمینی: بعد از اینکه تمامی موارد توسط کارشناسان اداره برق بررسی و موردتایید قرار گرفت، قرارداد خرید تضمینی بین شرکت توزیع و سرمایه گذار منعقد می شود که به این نوع قرارداد، PPA نیز گفته می شود. در رابطه با این قرارداد بهتر است بدانید که قراردادی 20 ساله است که از همان تاریخی که منعقد می شود، سرمایه گذار به مدت 15 ماه فرصت دارد نیروگاه خورشیدی خود را احداث کند و درضمن در طول احداث، باید مرتب برای اداره برق گزارش از مراحل ارسال کند.
4-تایید نهایی و اتصال به شبکه برق: پس از اینکه در زمان تعیین شده، ساخت نیروگاه خورشیدی به اتمام رسید، سرمایه گذار باید مراتب را به صورت کتبی به شرکت توزیع برق اعلام کند و پس از وصول اعلام اتمام پروژه، کارشناسان شرکت توزیع برق جهت بازدید و بررسی شرایط فنی پروژه مراجعه کرده و در صورتیکه نیروگاه منطبق بر استانداردهای ابلاغی اجرا شده باشد نسبت به نصب کنتور اقدام خواهند کرد.
میزان هزینه ساخت نیروگاه خورشیدی
هزینه ساخت نیروگاه خورشیدی با توجه به یک سری موارد می تواند متفاوت باشد مثلاً برخی از موارد به شرح زیر می باشد:
1-ظرفیت نیروگاه: یکی از مهم ترین موارد که در میزان هزینه ساخت نیروگاه ها تاثیر می گذارد ظرفیت نیروگاه می باشد. در حقیقت با افزایش ظرفیت نیروگاه ، هزینه سرمایه گذاری هر واحد توان نیروگاه کاهش می یابد.
2-برند تجهیزات: برند و جنس تجهیزات مورد استفاده در ساخت نیروگاه خورشیدی، در هزینه ها بسیار تاثیرگذار می باشد هر چه برند تجهیزات بهتر و شناخته شده تر باشد قیمت آن نیز بیشتر است.
3-استاندارد ها و الزامات فنی: ساخت نیروگاه خورشیدی باید طبق استانداردها و الزامات تعریف شده شرکت توزیع برق باشد که همین موارد سبب تغییر هزینه های نهایی در احداث نیروگاه می شود ( مثلاً امکان دارد شما قیمتی را برآورد کرده باشید ولی زمانی که شرکت توزیع برق در طول ساخت ، یک سری استانداردها و الزامات را معیار قرار می دهد امکان دارد هزینه های شما نوسان داشته باشد ).
4-وضعیت سازه: در بسیاری از موارد ساخت نیروگاه های خورشیدی بدون نیاز به سازه می باشد و آن را بر روی شیروانی و یا بخش های دیگر احداث می کنند ولی در برخی موارد نیاز به سازه هست که تهیه سازه سبب افزایش هزینه های ساخت می شود.
5-مساحت نیروگاه: مساحت نیروگاه یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در میزان هزینه ساخت نیروگاه خورشیدی می باشد مثلاً اگر بین اینورتر و نقطه اتصال فاصله زیادی وجود داشته باشد باید از کابل های بیشتری استفاده کرد که همین موضوع سبب افزایش هزینه ساخت نیروگاه می شود.
6-نحوه اتصال به شبکه: مطابق دستورالعملهای ساتبا، اتصال اکثر نیروگاههای خورشیدی متصل به شبکه کمتر از 100 کیلووات به سطح ولتاژ فشارضعیف انجام میشود. نحوه اتصال به شبکه بر حسب شرایط ملک متقاضی و توپولوژی شبکه برق متغیر میباشد. در سادهترین و البته کم هزینهترین حالت، نیروگاه احداثی از طریق یک کابل سرویس برق به شبکه فشار ضعیف هوایی متصل میشود. در دیگر موارد ممکن است اتصال به سمت فشارضعیف پست توزیع یا حتی شبکه برق فشار متوسط انجام شود که در این حالت هزینههای اتصال به شبکه افزایش خواهد یافت.
هزینه های ساخت نیروگاه خورشیدی با استفاده از پنل ایرانی در سال 1400
ظرفیت نیروگاه | هزینه ها (تقریبی) |
5 کیلووات | 100 الی 120 میلیون |
10 کیلووات | 180 الی 220 میلیون |
15کیلووات | 240 الی 270 میلیون |
20 کیلووات | 330 الی 380 میلیون |
50 کیلووات | 700 الی 750 میلیون |
100 کیلووات | 1.3 الی 1.5 میلیارد |
200 کیلووات | 2.5 الی 2.9 میلیارد |