آب از مهم ترين منابع كه زندگي انسان به آن وابسته است. آب حاصل از درياچه ها، بركه ها، رودخانه ها و چاه ها جهت مصارف چون كشاورزي، دامداري، صنعت و مصارف عموم همیشه يكي از مشکلات بر سر راه توسعه جوامع انساني به خصوص جوامع روستايي بوده و در بسياري از مناطق آب در سفره زير زمين وجود داشته و خارج کردن آن به وسیله دست يا تلمبه دستي و يا به وسیله موتورهاي ديزلي كه از سوخت فسيلي استفاده مي كند صورت مي گيرد. در مناطق كويري يا كوهستاني كه مشكل برق رسیدن وجود دارد و نيز آب در عمق نسبتا زياد از سطح زمين قرار دارد خارج ساختن آب به روش فوق امكان پذير نمی باشد. در اين مناطق استفاده از پمپ هاي خورشيدي مي تواند مزاياي فراواني داشته باشد.
در پمپ خورشيدي تعداد اجزا متحرك كم و لذا به مراقبت و تعمير كمتر نياز دارد و هم چنين بازده آن ها مناسب است.آسان كار با پمپ خورشيدي،سرعت بالا يادگيري كار با آن ها و حمل و نقل آسان ان ها از مزايا بزرگ اين نوع پمپ است كه باعث مي شود كار با آن ها در مناطق دور افتاده مورد توجه قرار گيرد. همچنين باعث حفظ منابع سوختي كشور و راه حلي براي مساله مشکلات جايگزين انرژي است و غالب بر زمان نياز به آب با زمان تابش خورشيد هماهنگي دارد لذا مصرف از آن ها مي تواند به خوبي پاسخگوي نياز باشد هرچند با استفاده از مخازن ذخيره سازي آب مشكل آب قابل دسترسي در شب را نيز مي توان برطرف کرد.
زیادی روز افزون توانایی و عملكرد اين پمپ ها و كم شدن مداوم قيمت سلول هاي خورشيدي، مبين آن می باشد كه پمپ خورشيدي به سرعت براي بسيار كاربرده جنبه اقتصادي پيدا مي كند.
ارائه پمپ خورشيدي جايگزيني پاك و مناسب نسبت به پمپ ديزلي براي تامين کردن آب مورد نياز براي مصرف گوناگون مي باشد.
از دهه ي 90 ميلادي پمپ خورشيدي توسعه يافته است. اين پمپ ها با موفقيت آزمايش و در نقاط گوناگون دنیا مورد استفاده قرار گرفته است.
هزينه ي اول بالاي پمپ خورشيدي مصرف اين پمپ ها مقرون به صرفه تر از پمپ هاي ديزلي مي باشد. البته نتيجه اين سرمايه گذاري درعموم بعد از يك پروسه 3 الي 5 ساله قابل توجيه است.
سيستم آبي خورشيدي ثابت كرده كه راه حل مناسب براي مناطق دور از شبكه برق مي باشد. زيرا انرژي مورد نياز براي راه انداختن پمپ خورشيدي به وسیله از يك سري پنل خورشيدي در طول روز توليد مي شود.
مكانيزم مصرف پمپ خورشيدي عموما به گونه اي كه در طول روز و تا زماني كه خورشيد در دسترسی باشد از انرژي براي تامين کردن انرژي مورد نياز براي مصرف پمپ بهره برده و آب را در مخازن براي استفاده در مواقع ديگر ذخيره مي كند. به طور ميانگين 8 ساعت زمان پمپاژ آب در طول روز بوده كه با توجه به فصول قابل تغيير است.
البته مي توان با طراحي و تعبيه باتري از انرژي خورشيدي براي راه اندازي پمپ آب در شب نيز بهره مند شود اما اين كار برای اقتصاد براي پمپ خورشيدي مقرون به صرفه نيست.
در کل پمپ خورشيدي از ا جزء اصلي زیر تشكيل شده است. شامل:
پنل خورشيدي
كنترل كننده آن
بدنه ی اصلي
پمپ آب درعموم به دو شکلAC و DC تقسيم مي شود. پنل خورشيدي جريان DC توليد مي كند به نظر مي رسد پمپ DC دلیل كم شدن تجهيزات مورد نياز و صرفه جويي بيش تر در انرژي مي شود.
از نظراقتصادي موتور AC ارزان تر از موتور DC هست، اما مبدل DC به AC گران قيمت است.
ضرورت مصرف پمپ خورشيدي
پمپ خورشيدي داراي مزايا نسبت به پمپ ديگری مي باشد كه در زير به چند مورد از آن اشاره مي شود:
مصرف پمپ خورشيدي در مناطق كه از شبكه انتقال برق فاصله زیادی دارند.
نبود اطمينان از آينده قيمت برق
نبود استفاده از منابع سوخت هاي فسيلي
افزايش یافتن هزينه ي سوخت فسيلي مانند گازوئيل و بنزين
نبود نياز به متخصص خبره براي راه اندازي و مصرف پمپ خورشيدي
با دقت به محدودیت اجزا سيستم، پمپ هاي خورشيدي به مراقبت و تعميرات كمتر در قياس با پمپ ديزلي نياز دارد.
با دقت به پاك بودن منابع انرژي تجديد پذير هيچ آسيبي به محيط زيست وارد نمي شود.
نبود نياز به اجرا شبكه kv 20 جهت تامين برق پمب
و مهمترين علت كه مي توان استفاده از پنل خورشيدي و در اصول پمپ هاي خورشيدي را توجيه كرد اين كه زمان مصرف چاه آب شرب به عبارتي بهره برداري از چاه ها از فصل بهار افزايش يافته و تا ابتداي پاييز به طول مي انجامد كه اين دوره زماني بيشترين ساعات تابش آفتاب در مقايسه با فصل ديگر وجود دارد ودر اين فصل نيزمي توان از انرژي خورشيدي حداكثرمصرف را کرد.
در کل پمپ خورشيدي پمپی است كه در آن انرژي خورشيدي به وسيله پانل خورشيدي به انرژي الكتريسيته تبديل مي شود و اين انرژي در راه انداختن پمپ آبي مورد مصرف قرار مي گيرد.