محصولات

تفاوت شکل موج سینوسی با شبه سینوسی

تفاوت شکل موج سینوسی با شبه سینوسی - 4.0 out of 5 1 based on 6 votes

طول موج: به مسافتی که یک موج در یک سیکل کامل طی میکند طول موج میگوییم. طول موج به تغییرات فرکانس بستگی دارد و آنرا با حرفλ(لاندا) نشان میدهیم.

 

طول موج را ( اشاره به \lambda) مسافت بین دو قله متوالی (یا یک فرورفتگی و برجستگی) می باشد. معمولاً واحد طول موج متر است و همچنین با نانومتربرای طیف الکترومغناطیس بخش نوری بیان می‌گردد. یک تعداد موج K می‌تواند با طول موج به هم ربط داده شوند و همچنین امواج را می‌توان به وسیله حرکت هارمونیک نشان داد. دوره T، زمان برای یک نوسان کامل طول موج می باشد.

 

امواج متناوب توسط فاکتورهای اوج (بالاترین نقاط در امواج) و پایین‌ترین نقاط توصیف می‌شوند و البته ممکن است گاهی بر اساس طولی یا عرضی طبقه بندی گردند. امواج را بر اساس طولی و یا عرضی بودن تقسیم میکنند. امواج عرضی به امواجی اطلاق می‌شود که دارای ارتعاش‌هایی عمود بر جهت و انتشار موج باشند. مانند امواج طناب و امواج الکترومغناطیسی از این نوع می باشند. امواج طولی دسته‌ای از امواج هستند که در جریان انتشار موج دارای نوسانات موازی هستند مانند بیشتر امواج صوتی که این گونه می باشند. زمانی که یک شی بر روی موج یک آبگیر به بالا و پایین برود، حرکت بر روی یک مسیر دوار را تجربه می‌کند زیرا این امواج، امواج عرضی یا سینوسی نمی‌با شند.

 

UPS سينوسي و شبه سينوسي یا اینورتر (تبدیل 12 به 220 ولت) سینوسی و شبه سینوسی

تفاوت سينوسي و شبه سينوسي در چيست ؟

 

یکی از مهمترین مشخصه ها در مورد اینورتر و یا تبدیل ولتاژ 12 به 220 ولت، شکل موج خروجی آن است که در انواع مربعی، پله ای (شبه سینوسی) و سینوسی طراحی و عرضه می گردد.

 

شكل موج برق شبكه كه بعنوان ورودي دستگاههاي الكترونيكي و الكتريكي مورد استفاده قرار مي گيرد به شكل منحني سينوسي می باشد و با ولتاژ RMS نامي برابر 220 ولت مي باشد . برخي بارها به مقدار RMS ولتاژ شبكه حساسند مانند لامپهاي روشنايي و برخي ديگر به مقدارپيك ولتاژ شبكه نياز دارند مانند كامپيوترها و ديگر دستگاههاي با تغذيه سو ئيچينگ.

 

مناسب ترین شکل موج مورد استفاده برای تجهیزات حساس الکترونیکی، شکل موج سینوسی می باشد. چرا که شکل موج های متناوب غیرسینوسی به دلیل طبیعت خود، حاوی مولفه های فرکانسی بالاتر از 50 هرتز می باشند که در حقیقت به عنوان فرکانس های ناخواسته حکم نویز یا اختلال را داشته و در برخی از موارد موجب اختلال در عملکرد این تجهیزات می گردند.

 

شكل موج ديگري كه در خروجي بعضي UPS ها و اینورترها مشاهده مي گردد به نام پله اي يا شبه سينوسي معروف است . در اين UPS ها بار با شكل موج پله اي با ولتاژ پيك معادل پيك شبكه و مقدار RMS برابر با RMS شبكه تغذيه مي شوند . بهترين شكل موج خروجي براي UPS ها و اینورترها ،‌شكل موج سينوسي هم دامنه و سنكرون با شبكه مي باشد . در اين UPS ها سيستم كنترل با تغيير بهره مدار رگولاسيون به روشهاي مختلف PWM خروجي را عليرغم تغييرات بار و ولتاژ باتري در مقدار ثابت نگاه مي دارد . البته تمام این ها بستگی به دستگاه ها و بارهای مصرفی دارند که مورد استفاده قرار می گیرند.

 

از این رو درups ها و inverter های پیشرفته سعی بر آن است که تا حد ممکن شکل موج خروجی به شکل موج سینوسی ایده آل یا سینوسی کامل نزدیک شود که این امر با روش ها و تکنولوژی های متفاوتی قابل دسترسی است . نکته قابل توجه آن است که اینورترهای سینوسی غالبا بدون بار و حتی با بارهای اهمی (مانند لامپ التهابی) شکل موج خود را حفظ می کنند ولی تحت بارهای القایی (مانند موتور یا مهتابی) و سوئیچینگ (مانند منابع تغذیه کامپیوتر) حساس بوده و شکل موج به دست آمده از سینوسی کامل منحرف می گردد که این به نوبه خود منجر به بروز نویز یا اختلال می گردد . بنابراین، اولین اولویت در اینورترهای سینوسی، استفاده از تکنولوژی هایی است که در حفظ شکل موج تحت بارهای مختلف موفق تر عمل کنند.

 

در مقایسه اینورتر ها و مبدل های ولتاژ از جهت شکل موج سینوسی و شبه سینوسی باید توجه داشت که قیمت اینورتر های سینوسی به مراتب بالاتر از اینورترهای شبه سینوسی می باشد.

 

تکنولوژی متداول، مدولاسیون spwm در انواع مختلف خود است ولی جدیدترین تکنولوژی برای ساخت شکل موج سینوسی مدولاسیون دلتا سیگما نام دارد که در اینورترها و یو پی اس ها مورد استفاده قرار گرفته است.

 

برای موج سینوسی کم و بیش یاد دارم واسه مربعی و مثلثی و دندان اره ای چگونه محاسبه میشود؟

این واسه سینوسی:

مقادیر rms و DC برای چند شکل موج معمول:

   سینوسی کامل:

V_rms=V_m/√2

V_DC  =0

   سینوسیِ یکسوشده ی نیم موج

V_rms=V_m/2

V_DC=V_m/π

   سینوسیِ یکسوشده ی تمام موج

V_rms=V_m/√2

V_DC= =(2V_m)/π

1 نظر

  • پیوند نظر هادي زارع شنبه, 08 شهریور 1399 13:10 ارسال شده توسط هادي زارع

نظر دادن

از پر شدن تمامی موارد الزامی ستاره‌دار (*) اطمینان حاصل کنید. کد HTML مجاز نیست.

طراحی و پیاده سازی M.A